İhraç edilen 50 ürünün 31’i sınırdan döndü!

ALEYNA SEVİM İstanbul – Yem ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla Avrupa Birliği tarafından kurulan RASFF sisteminin açıkladığı veriler göre, Nisan ayında Türkiye’den ihraç edilen 10 kategorideki 27 farklı üründe yasaklı madde kullanımına veya doz aşımına rastlandı. Meyve ve sebzeden kuru gıdalara dek 10 farklı kategoride 10 farklı kategoride 27 farklı ürünün bildirim aldığı listede ürünlerin 19’u uyarı bildirimi alırken 31’i sınırda reddedildiği verilere yansıdı. Verilere göre, Türkiye’den hakkında en çok bildirim yapılan gıda ürünü kuru incir oldu. İncir 14 kez bildirim alırken, taze limon 7 kere bildirim aldı. Taze biber, greyfurt ve susam tohumları içinse 2’şer kez bildirim yapıldı. Antep fıstığı, biber, dene yaprağı, dondurulmuş biber, dut, erişte, evcil hayvan maması, fındık/yer fıstığı, gıda takviyesi, kayısı, kekik yaprağı, kimyon tohumu, kimyon tozu, közlenmiş kırmızı biber, kurutulmuş kekik, kuru üzüm, maden suyu, margarin, susam ezmesi, yeşil çay, erik ve tek kullanımlık çay ise birer kez bildirim aldı.

En çok Fransa’dan

Nisan ayında Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilen ürünler hakkında 15 kez bildirim yapan Fransa, en çok bildirim yapan ülke oldu. Fransa’yı 13 bildirim ile Bulgaristan takip etti. Almanya 6, İtalya 2, İsviçre 2 bildirim yaparken, Yunanistan, Romanya, Macaristan, Lüksemburg, İspanya, Danimarka ve Belçika ise 1’er bildirim yaptı.

Uygunsuz ürünler imha ediliyor

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, yasaklı madde kullanıldığı için Bulgaristan tarafından geri çevrilen limonlarla ilgili en son yaptığı açıklamada uygunsuz ürünlerin tüketime sunulmasına izin verilmeyerek imha edildiğini aktardı. Müdürlük, aynı zamanda RASFF’a konu olan veya herhangi bir nedenle ülkemize geri dönen tüm gıda ve yem ürünlerinin, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve yönetmelikler gereği yüzde 100 analize alınıp resmi kontrole tabi tutulduğunu ve analiz sonucu mevzuata uygun olmayan ürünlerin girişine izin verilmediğini ifade etti.

 

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir